Must küüslauk

 Peakokk Evan Hanczor

Peakokk Evan Hanczor

Starchefs.com artiklis ütleb peakokk Evan Hanczor musta küüslaugu maitse kohta: „See on sügav, maitsed on nii mitmetasandilised ja need jäävad maitsemeeltele püsima. Selles on tumeda karamelli ja šokolaadi noote, veidi mõrkjat, veidi magusat ja umamit pluss veel seda je ne sais quoi’d (prantsuse keeles “ma ei tea, mida”). (allikas)

Must Küüslauk on põhimõtteliselt karamellistatud küüslauk

Must Küüslauk valmib nädalaid madalal temperatuuril ja kontrollitud niiskuses küpsedes. Seda protsessi võib võrrelda sous vide tüüpi küpsetamisega, mille käigus reageerivad aminohapped ja redutseerivad suhkrud, andes tootele karamellise aroomi ja pruuni värvi. Küpsedes muutuvad küüslauguküüned süsimustaks ja omandavad kergelt magusa, siirupise maitse, milles võib tunda ka palsamiäädika ja tamarindi nüansse. Tegemist on reaktsiooniga, mis sarnaneb liha pruunistamisega või saia küpsemisega. Põhimõtteliselt on tegu karamellistatud küüslauguga.

Must Küüslauk valmib käsitööna

Must Küüslauk OÜ ahjudes küpseb vaid eestimaine küüslauk, mida pärast õigel ajal põllult koristamist lastakse mõni aeg päikese käes soojal maapinnal kuivada. Seejärel küüslauk puhastatakse käsitsi koorides ja säilitatakse valitud tingimustes. Musta Küüslauku valmistatakse väikeste partiidena, et meister suudaks ahjus toimuvat jälgida ning vajaduse korral protsessi sekkuda. Kvaliteetse toote saamiseks on väga oluline õige temperatuuri ja niiskusrežiimi hoidmine. Musta Küüslaugu valmimiseks kulub nädalaid hoolt ja armastust. Seda hoolitsust ei suuda täielikult asendada ka parim automaatika, õige valmimishetk määratakse degusteerimise teel. Valminud Mustal Küüslaugul lastakse taheneda ja kuivada ning need sorteeritakse ja pakendatakse õhukindlalt käsitsi.
Hoolika toorainevaliku, valmimisprotsessi teadliku suunamise ja õigete säilitustingimuste tulemusena jääb enamik küüslaugu väärtuslikke omadusi Mustas Küüslaugus alles.

Kundalini jooga Indiast läände toonud legendaarne joogi Yogi Bhajan on ütelnud: „Arst diagnoosib, toit ravib, Jumal tervendab“.
Andkem siis endale võimalus!