Küüslaugu omadustest kirjanduse põhjal*

Küüslauku on aastatuhandeid kasutatud ravimtaime ja vürtsina. Raamatu „Vigala Sassi taimeravi“ (Heintalu & Sihvart, 2012) andmetel on taimeravi ja rahvameditsiini vaatenurgast küüslaugu puhul tegemist lausa imepärase alternatiiviga nn lääne meditsiinile järgmistel juhtudel: pikaajalised mädased põletikud, kõrgenenud vererõhk, sugutungi vähesus ja impotentsus, puhitused, kõhulahtisus ja tursed. Küüslauk soodustab kuseeritust ja seedetegevust, aitab kudede ja veresoonte jäigastumise vastu, väljutab soolenugilisi, aitab ravida toksikoosi, toetab rasedust, puhastab verd, tõrjub kevadväsimust (sisaldab A-, B-, PP-, C-vitamiini), reguleerib sapipõie tööd ning aitab voolmete vastu.
Aiandusteadlase ja publitsisti Leopold Meensalu sõnul väärib küüslaugu puhul süsivesikute, valkude, mineraalainete, vitamiinide jms kõrval esiletõstmist antibiootilise toimega fütontsiidide sisaldus. Küüslaugu peamine tervistava toime mõjur on eeterlik õli allitsiin, mis annab talle ka iseloomuliku tugeva, paljudele inimestele ebameeldiva lõhna. Rahvameditsiinis soovitatakse küüslauku tarvitada kõrge vererõhu ja ateroskleroosi vastu, samuti köha, bronhiaalastma ning külmetushaiguste puhul. Väidetavalt pidurdab küüslauk lähtudes oma antioksudantsusest soolestikus toimuvaid roiskumis- ja käärimisprotsesse ning soodustab seedeorganite tegevust. Rahvameditsiinis tunnustatakse küüslauku ka kui üldist toonust tõstvat vahendit ja südametegevuse tugevdajat. (allikas) Egiptlased ülendasid küüslaugu jumaluseks, sest uskusid, et see suurendab jõudu ja vastupidavust (allikas).

Küüslauk sisaldab rohkem kui 200 keemilist ühendit, millel on palju erinevaid ja kasulikke omadusi.

Paljude teiste ainete kõrval on seal naatriumi, kaaliumi, seleeni, kaltsiumi, magneesiumi, räni, väävelhapet, fosforhapet, B-, C- ja D-vitamiini. Küüslauku on kasutatud ka seeninfektsioonide vastu. (allikas).
Küüslaugus leidub 0,3% väävlit sisaldavat lõhnatut ainet alliini, mis mugula peenestamisel laguneb ensüümide toimel kiiresti spetsiifilise lõhnaga allitsiiniks, väga tugeva bakteritsiidse toimega lenduvaks antibiootikumiks, millel on antibakteriaalne toime ja mis on tõhus infektsioonide tõrjeks. Peale selle sisaldab küüslauk 0,4% sulfiididest koosnevat lenduvat õli, fütosteriine, kuni 10 mg C-vitamiini ja B-grupi vitamiine, süsivesikuid, tärklist, inuliini, fruktoosi, orgaanilisi happeid ja mikroelemente. Küüslaugu fütontsiidid on sibulast tugevamad, säilitades oma bakteritsiidsed omadused ja aktiivsuse pikka aega ja hävitades paljusid mikroobe (allikas).
Kehtna majandus- ja tehnoloogiakooli toitlustuse valdkonna juhtõpetaja Anne Kersna kogemuse põhjal on küüslaugul kõhugaase väljutav, seedimist soodustav ja toonust tõstev toime. Ajaloolislet on küüslauku kasutatud muuhulgas ka krampide, artriidi puhul, ussirohuna ja antiseptikuna. Küüslauk on hea valude leevendaja bronhiidi korral ning toetab ka podagra, kõrge vererõhu ja seedehäirete korral. Küüslaugus sisalduv allitsiin mõjub toetavana südamele ja veresoonkonnale. Uuringute kohaselt tuleks efektis saavutamiseks süüa 7–28 küüslauguküünt (allikas). Toorest küüslauku on üsna keerukas nii suures koguses tarbida, seevastu must küüslauk on puhas maiustamise rõõm.

Küüslaugu antibakterjaalsed omadused

Küüslaugus leiduv allitsiin on tugev antibiootikum, mis võitleb põletike ja bakteritega. Briti teadlased andsid 146 inimesele 12 nädala jooksul kas platseebot (näiline ravim) või küüslauguekstrakti. Küüslaugu manustajad haigestusid külmetushaigustesse kahe kolmandiku võrra vähem. Teiste uuringute kohaselt esineb neil, kes söövad nädala jooksul rohkem kui kuus küüslauguküünt, 30% vähem peensoolevähki ja 50% vähem maovähki. Küüslauk aitab avada ka ummistunud ninaõõnt. 18. sajandi alguses jõid hauakaevajad Prantsusmaal purustatud küüslauguga veini, uskudes et see kaitseb neid katku eest. Esimese ja teise maailmasõja ajal anti sõduritele küüslauku gangreeni ennetamiseks (allikas).

Küüslauk kolesterooli reguleerijana

Shandongi ülikooli toksikoloogia instituudi 2012. aasta uuringus analüüsisid teadlased 26 hästi kavandatud kliinilise uuringu tulemusi, et hinnata küüslaugu mõju kolesteroolitasemele. Üldiselt leiti, et küüslauk oli kolesterooli vähendamisel efektiivsem kui platseebo. Autorid märkisid, et võrreldes kontrollrühmadega vähendas küüslauk oluliselt nii üldist kolesteroolitaset kui ka triglütseriidide taset (allikas).

Küüslauk kui afrodisiaakum

Küüslaugul on võime parandada vereringet ning seetõttu arvatakse, et see võib ka kirelõõma sütitada. Tiibeti munkadel oli pärast küüslaugu söömist keelatud kloostritesse siseneda (allikas). Jaapanlased on leidnud, et küüslauk tugevdab immuunsüsteemi ja ergutab sugunäärmete tegevust (allikas). Kundlaini jooga teaduse järgi on küüslauk püha ja võimas juurikas. See tugevdab närvisüsteemi, stimuleerib meestel seemnerakkude tootmist ja tõstab potentsi (Yogi Bhajan, The Aquarian Teacher Textbook. Kundalini Research Institute 2003). Küüslauk stimuleerivat ka seemnevedeliku tootmist. Joogateadus ütleb, et iga mees, kes soovib oma suhet või abielu hoida, peaks sööma päevas kaks küüslauguküünt (Liina Ravnneet Elvik, Kundalini jooga. Teekond imelisse võlumaailma. Pegasus 2013).
Lisaks eelnevale on mustas küüslaugus värske küüslauguga võrreldes 2 kuni 80 korda rohkem antioksüdante (Vokk, R., et al. 2014). Kõige selle tõttu lisatakse musta küüslauku Aasias energiajookidele ning Tais arvatakse, et see aitab kaasa pikaealisusele (allikas). Musta küüslaugu kodumaal Koreas peetakse Musta Küüslauku aga lausa surematuse allikaks.

*leheküljel on esitatud ajalooline-referatiivne ülevaade küüslaugu kasutusviisidest, meetoditest ja uskumustest. Tegemist ei ole terevisealase väitega ja Must Küüslauk OÜ ei väida ega lükka ümber, et küüslaugu söömine annab eelpoolkirjeldatud efekti. Küüslaugu söömine ei asenda mitmekülgset toitumist ega arsti poolt määratud ravimeid.