Kakaokreem musta küüslaugu ja kookosvahuga

Selle kakaokreemi retsepti koostisosad pakuvad esmapilgul veidra koosluse, kuid kokku tuleb väga maitsev ning äärmiselt toitainerikas magustoit. See sobib ka paleo toitumise jälgijatele, kuna magustoit sisaldab väga vähe süsivesikuid, annab aga väga palju kasulikke mikrotoitaineid.

Üks huvitav komponent on siin magustoidus must küüslauk, mis valmib nädalaid madalal temperatuuril ja kontrollitud niiskuses küpsedes. Seda võib võrrelda madalal temperatuuril küpsetamisega, küüslauk saab karamellise aroomi ning pruuni värvi. Õigesti valmistatud musta küüslaugu puhul säilivad ka enamik küüslaugu positiivseid omadusi. Seega on must küüslauk heaks alternatiiviks neile, kellele tavaline küüslauk mingil põhjusel vastuvõetamatu või vähesobiv on.

Teadusuuringutega on tõestatud, et küüslauk sisaldab rohkelt kasulike raviomadustega keemilisi ühendeid. Paljude teiste ainete kõrval on seal naatriumi, kaaliumi, seleeni, kaltsiumi, magneesiumi, räni, väävelhapet, fosforhapet, B-, C- ja D-vitamiine. Küüslauk on teadupärast hea viirushaiguste peletaja ning mustas küüslaugus on sellised omadused lausa mitmekordistunud. Lisaks aitavad nii küüslauk kui ka must küüslauk seeninfektsioonide vastu.

Musta küüslaugu omapära tõttu on sellest saamas ka tippkokkade meelis tooraine uute toitude valmistamisel. Musta küüslaugu mahedad maitsenüansid võimaldavad süüa seda tervisliku näksina õlle või veini kõrvale, lisada maitseainena liha ja kala juurde, lisada salatitesse või makaroni- ja riisiroogadesse. Edukalt saab musta küüslauku kasutada ka magustoitudes või hoopis magusates jookides.

Toorkakao sisaldab mitmeid kasulikke toitaineid, mis aitavad kaasa hea tervise saavutamisele ja hoidmisele. Kakao (Theobroma cacao) on Ameerika džunglites asunud põlisrahvaste puuvili (pähkel). 1753. aastal nimetas Rootsi teadlane Carl Linnaeus selle puu liigi Theobroma cacaoks ehk jumalate toiduks. Kakao taim õitseb ja toodab vilju aastaringselt.

Kõikidest maailma toitudest on just toorkakaos kõige suurem antioksüdantide sisaldus. Kordades rohkem kui rohelisel teel, punasel veinil, goji-marjadel, assai-marjadel ja mustikatel kokku. Antioksüdandid on kakaos väga stabiilsed ja inimese ainevahetusele kergesti omastatavad. Antioksüdandid kaitsevad meid vananemisega seotud tervisehädade eest ning kaitsevad meie DNA-d vabade radikaalide kahjustuste eest.

Kakao on rikas ka muude mineraalainete poolest ning looduslik magneesiumi, kroomi, kaltsiumi, kaaliumi, tsingi, vase ja väävli allikas. Vaid 10 g toorkakaod katab päevase rauavajaduse ning sisaldab palju kiudaineid ja C-vitamiin.

Toorkakao vähendab söögiisu, aitab seega kaalu alandada ning suurendab tähelepanu ja keskendumisvõimet. Meeles tuleks ainult pidada, et kõik toorkakaost valmistatud töödeldud šokolaadid sisaldavad rääsunud rasvhappeid (trans-rasvasid), mis võivad tekitada põletikulisi reaktsioone. Toorkakaost valmistatud magustoidu nautimine on tervislikum kui ükskõik millise suure kommivabriku toodang. Kui nautida selliseid magustoite mõistlikkuse piires ning jälgida, et ülejäänud toitumine oleks tasakaalus, on see hea tasakaal maitsenaudingute ja tervise vahel.

antud kogus mõeldud kahele

40 g datleid
70 g keevat vett
150 g küpset avokaadot
10 g toorkakaod
10 g musta küüslauku

Kookosvaht:

100 g kookoskreemi (nt Thai Choise)
10 g Chia seemneid
Valmimise aeg 10 minutit

1) Lõika datlid väiksemaks ning vala peale keev vesi. 5 minuti pärast püreesta kann- või saumikseriga püreeks. Lisa avokaado, toorkakao ja tükeldatud must küüslauk ning püreesta, kuni saavutad kreemja konsistentsi. Soovi korral võid lisada pisut vett.

2) Kookosvahu saamiseks vahusta kookoskreem mikseriga ning lisa tšiiaseemned. Serveeri avokaadokreem kookosvahu, punaste sõstarde ja astelpajumarjade või muude meelepäraste hapukate marjadega.Allikas: www.toidujutud.ee

Sarnased retseptid